Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

ΕΚΔΟΣΗ ΑΜΚΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Απαραίτητα δικαιολογητικά ανά κατηγορία είναι τα εξής:

  1. Για Έλληνες Υπηκόους
    • Tο Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Δελτίο Ελληνικής Στρατιωτικής Ταυτότητας.
    • Για ανήλικα άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα, απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης από το γονέα ή το νόμιμο εκπρόσωπό του.
  2. Για Ξένους Υπηκόους:
    • Το Δελτίο Ταυτότητας ομογενούς ή δελτίο ταυτότητας (αντίστοιχο της ελληνικής αστυνομικής) ή διαβατήριο
    • πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, επίσημα μεταφρασμένο στα ελληνικά, όταν δεν υπάρχει δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο ή τα έγγραφα αυτά δεν περιέχουν τα ζητούμενα για την απογραφή στοιχεία
    • Για ανήλικα άτομα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα απαιτείται η ληξιαρχική πράξη γέννησης.
    Απαραίτητα Δικαιολογητικά απόκτησης ΑΜΚΑ μέσω εκπροσώπου:
    Εκτός των παραπάνω αναφερομένων δικαιολογητικών, απαιτείται:
    • Ταυτότητα ή διαβατήριο ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του εκπροσώπου και επιπλέον
    • Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986 ότι εκπροσωπεί τον δικαιούχο.
    Διαδικασία μεταβολής ή επικαιροποίησης στοιχείων:
    Είναι δυνατή η μεταβολή και η επικαιροποίηση των στοιχείων όσων έχουν ήδη ΑΜΚΑ (όπως όνομα, τηλέφωνο, δ/νση, ασφαλιστικός φορέας κ.λπ.), μέσω των ΚΕΠ ή των γραφείων ΑΜΚΑ, με πρωτοβουλία του ενδιαφερομένου.
     http://www.amka.gr/resources/graphics/mam_kori.gif

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

ΟΑΕΔ: Διαφοροποιήσεις στα κριτήρια για το επίδομα ανεργίας

ΟΑΕΔ: Διαφοροποιήσεις στα κριτήρια για το επίδομα ανεργίας
Διευκρινιστική εγκύκλιος - Τι αλλάζει στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα
ΟΑΕΔ: Διαφοροποιήσεις στα κριτήρια για το επίδομα ανεργίας



 
Νέες μειώσεις θα υποστούν τα επιδόματα ανεργίας από 1/1/2013 βάσει των διευκρινίσεων για τη χορήγηση του επιδόματος, αλλά και για τον καθορισμό του ύψους των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα που παρέσχε με εγκύκλιό του ο ΟΑΕΔ.

Πλέον τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας αλλά και για τον καθορισμό του ύψους των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα από τον ΟΑΕΔ γίνονται αυστηρότερα.

Οι αλλαγές αυτές, που πλήττουν κυρίως τους εποχικά επιδοτούμενους προβλέπονται στον νόμο 3986/2011.

Βάσει της εγκυκλίου του ΟΑΕΔ για το επίδομα ανεργίας ο Οργανισμός θα εξετάζει πόσα ημερήσια επιδόματα έχει εισπράξει ο δικαιούχος από το 2009. Εφόσον προκύψει ότι έχει εισπράξει περισσότερα από 450, τότε σταματά την επιδότηση.

Μείωση επέρχεται και στα ποσά που εισπράτει ο δικαιούχος ως δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα.

Ακολουθεί δε νέο ψαλίδι το 2014, ενώ η πραγματική ανεργία έχει ξεπεράσει το 30%.
Ψαλιδισμένα επιδόματα ανεργίας
Ειδικότερα, από την 1η Ιανουαρίου 2013 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 450. Δηλαδή για τον τελικό καθορισμό της διάρκειας επιδότησης λαμβάνεται υπόψη και το τι είχε εισπράξει ο άνεργος από το 2009 και μετά.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εγκύκλιος «από 1.1.2013, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων πενήντα (450).»

»Εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων».
Από την 1η Ιανουαρίου 2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 400.
Παραδείγματα:
Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια παραδείγματα:
1) Έστω ότι εμφανίζεται ασφαλισμένος του οποίου η έναρξη επιδότησης ανεργίας αρχίζει στις 3.1.2013 και βάσει των ημερών ασφάλισης που συγκεντρώνει στο κρίσιμο χρονικό διάστημα δικαιούται 12μηνη επιδότηση (δηλ. 300 ημερήσια επιδόματα ανεργίας).

Στη συνέχεια ελέγχεται πόσα ημερήσια επιδόματα ανεργίας του χορηγήθηκαν μεταξύ του διαστήματος 3.1.2009–2.1.2013. Έστω ότι προκύπτει ότι του χορηγήθηκαν 210 ημερήσια επιδόματα εντός του διαστήματος αυτού. Αφαιρώντας από τα 450 ημερήσια επιδόματα που προσδιορίζει ως όριο ο νόμος απομένει ένα υπόλοιπο 240 ημερών επιδότησης.

Στην περίπτωση αυτή ο ασφαλισμένος θα τύχει επιδότησης για 240 ημερήσια επιδόματα ανεργίας αντί για τα 300, που θα είχαν εγκριθεί βάσει των ασφαλιστικών προϋποθέσεων που συγκέντρωσε στο κρίσιμο χρονικό διάστημα.
2) Έστω ότι εμφανίζεται ασφαλισμένος του οποίου η έναρξη επιδότησης ανεργίας αρχίζει την 3.1.2013 και βάσει των ημερών ασφάλισης που συγκεντρώνει στο κρίσιμο χρονικό διάστημα δικαιούται 12μηνη επιδότηση (δηλ. 300 ημερήσια επιδόματα ανεργίας).

Ελέγχεται πόσα ημερήσια επιδόματα ανεργίας του χορηγήθηκαν μεταξύ του διαστήματος 3.1.2009–2.1.2013. Έστω ότι προκύπτει ότι του χορηγήθηκαν 440 ημερήσια επιδόματα εντός του διαστήματος αυτού. Αφαιρώντας από τα 450 ημερήσια επιδόματα που προσδιορίζει ως όριο ο νόμος απομένει ένα υπόλοιπο 10 ημερών επιδότησης.

Στην περίπτωση αυτή ο ασφαλισμένος θα τύχει επιδότησης για 10 ημερήσια επιδόματα ανεργίας αντί για τα 300 που θα είχαν εγκριθεί βάσει των ασφαλιστικών προϋποθέσεων που συγκέντρωσε στο κρίσιμο χρονικό διάστημα.
3) Έστω ότι εμφανίζεται ασφαλισμένος του οποίου η έναρξη επιδότησης ανεργίας αρχίζει στις 3.1.2013 και βάσει των ημερών ασφάλισης που συγκεντρώνει στο κρίσιμο χρονικό διάστημα δικαιούται 5μηνη επιδότηση (δηλ. 125 ημερήσια επιδόματα ανεργίας).

Επίσης έστω ότι κατά τον έλεγχο προκύπτει ότι στο διάστημα 3.1.2009 – 2.1.2013 του χορηγήθηκαν 50 ημερήσια επιδόματα εντός του διαστήματος αυτού. Αφαιρώντας από τα 450 ημερήσια επιδόματα που προσδιορίζει ως όριο ο νόμος απομένει ένα υπόλοιπο 400 ημερών επιδότησης.

Στην περίπτωση αυτή ο ασφαλισμένος θα τύχει επιδότησης για 125 ημερήσια επιδόματα ανεργίας (δηλαδή την επιδότηση που θα είχε εγκριθεί βάσει των ασφαλιστικών προϋποθέσεων που συγκέντρωσε στο κρίσιμο χρονικό διάστημα).

4) Εστω ότι εμφανίζεται ασφαλισμένος του οποίου η έναρξη επιδότησης ανεργίας αρχίζει στις 3.1.2013 και βάσει των ημερών ασφάλισης που συγκεντρώνει στο κρίσιμο χρονικό διάστημα δικαιούται 6μηνη επιδότηση (δηλ. 150 ημερήσια επιδόματα ανεργίας).

Κατά τον έλεγχο προκύπτει ότι μεταξύ του διαστήματος 3.1.2009 – 2.1.2013 του χορηγήθηκαν 450 ημερήσια επιδόματα εντός του διαστήματος αυτού.

Αφαιρώντας από τα 450 ημερήσια επιδόματα που προσδιορίζει ως όριο ο νόμος απομένει ένα υπόλοιπο 0 (μηδέν) ημερών επιδότησης.

Στην περίπτωση αυτή ο ασφαλισμένος δεν θα λάβει επιδότηση ανεργίας και η αίτησή του θα απορριφτεί.

5) έστω ότι εμφανίζεται ασφαλισμένος του οποίου η έναρξη επιδότησης ανεργίας αρχίζει στις 3.1.2013 και βάσει των ημερών ασφάλισης που συγκεντρώνει στο κρίσιμο χρονικό διάστημα δικαιούται 6μηνη επιδότηση (δηλ. 150 ημερήσια επιδόματα ανεργίας).

Κατά τον έλεγχο προκύπτει ότι μεταξύ του διαστήματος 3.1.2009 – 2.1.2013 του χορηγήθηκαν 480 ημερήσια επιδόματα εντός του διαστήματος αυτού.

Αφαιρώντας από τα 450 ημερήσια επιδόματα που προσδιορίζει ως όριο ο νόμος απομένει ένα αρνητικό υπόλοιπο -30 ημερών επιδότησης.

Στην περίπτωση αυτή ο ασφαλισμένος δεν θα λάβει επιδότηση ανεργίας και η αίτησή του θα απορριφτεί.
Συρρικνώνονται τα δώρα Χριστούγεννων- Πάσχα
Για την οικονομική ενίσχυση Χριστουγέννων τονίζεται πως για κάθε μήνα επιδότησης από 1ης Μαΐου κάθε έτους η οικονομική ενίσχυση αντιστοιχεί σε 3 ημερήσια επιδόματα ανεργίας (αντί για 6 που ισχύει).

Επιπλέον για να χορηγηθεί ολόκληρο το ποσό που αντιστοιχεί σε έναν μήνα επιδότησης θα πρέπει οι ασφαλισμένοι να είναι επιδοτούμενοι από 1η Μαΐου-έως 31 Δεκεμβρίου (και δεν αρκεί πλέον τετράμηνη επιδότηση).

Για παράδειγμα ασφαλισμένος που επιδοτείται από 1η Ιουλίου μέχρι 31 Οκτωβρίου με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού του δώρου θα έπαιρνε 25 ημερήσια επιδόματα ανεργίας. Με τη νέα ρύθμιση θα λάβει ως δώρο Χριστουγέννων 12 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

Για την οικονομική ενίσχυση Πάσχα οι άνεργοι θα πρέπει να παραμένουν επιδοτούμενοι μέχρι τις 30 Απριλίου για να λάβουν ολόκληρο το ποσό της ενίσχυσης, δηλαδή 12.5 ημερήσια επιδόματα (μέχρι τώρα έπρεπε να είναι επιδοτούμενοι μέχρι 30 Μαρτίου).

http://www.tovima.gr

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Επίδομα Μακροχρονίως Ανέργων Ηλικίας από 45-65 ετών

Επίδομα Μακροχρονίως Ανέργων


ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ       
Δικαιούχοι του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων είναι Έλληνες υπήκοοι και οι υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
1.    Ηλικία από 45 μέχρι 65 ετών.
Ως ημερομηνία  γέννησης του δικαιούχου του επιδόματος λογίζεται η 1η Ιανουαρίου του 45ου έτους της ηλικίας του και ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 65ου έτους του δικαιούχου η 31η Δεκεμβρίου του έτους της συμπλήρωσης.
Η συμπλήρωση του 65ου έτους συνεπάγεται την διακοπή της καταβολής του επιδόματος στο δικαιούχο.
2.    Εξάντληση 12μηνης τακτικής επιδότησης ανεργίας.
 Δικαιούχοι είναι και όσοι έχουν εξαντλήσει κατά το παρελθόν 12μηνη επιδότηση ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά (δηλ. με αναστολές και συνεχίσεις).
ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν είναι δικαιούχοι οι άνεργοι των οποίων η εγκριτική απόφαση χορήγησης τακτικής επιδότησης ανεργίας είναι μικρότερη των δώδεκα μηνών .
3.    Να έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί δωδεκάμηνο, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα ποια χρονική περίοδο έλαβαν την δωδεκάμηνη τακτική επιδότηση.
Αν π.χ. ο ενδιαφερόμενος έχει λάβει επίδομα ανεργίας 12μηνης διάρκειας που έληξε την 05/12/1998 και υποβάλει αίτηση για το επίδομα μακροχρονίως ανέργου την 15/05/2012, θα πρέπει κατά το χρονικό διάστημα από 16/5/2011 έως 15/5/2012 να αποδεικνύεται η κατάσταση της διαρκούς 12μηνης διάρκειας ανεργίας του.
4.    Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 12.000 ΕΥΡΩ.
Το συγκεκριμένο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 587 ΕΥΡΩ για κάθε ανήλικο τέκνο.
Ανήλικο τέκνο θεωρείται αυτό που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.
Έτσι π.χ. για το δικαιούχο που έχει 2 ανήλικα τέκνα, το ετήσιο οικογενειακό του εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 13.174 (12.000 + 587 + 587 = 13.174) ΕΥΡΩ
Σημείωση : Οικογενειακό εισόδημα θεωρούμε το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο του ίδιου και της οικογενείας του (συζύγου και ανηλίκων τέκνων).
Δεν προσμετράται στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα: το επίδομα ανεργίας, ασθενείας, μητρότητας, καθώς και το επίδομα μακροχρονίως ανέργου (για τυχόν χορήγηση του κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος) .
Για ενήλικες άγαμους δικαιούχους ως οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το ατομικό.
ΥΨΟΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ
Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται στο ποσό των 200 ΕΥΡΩ και χορηγείται προσωπικά στον ίδιο το δικαιούχο για όσο χρονικό διάστημα είναι άνεργος και σε καμία περίπτωση πέρα από 12 μήνες.
Το επίδομα αυτό δεν επιδέχεται προσαυξήσεις, είναι προσωποπαγές και δεν μεταβιβάζεται.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ   
1.    Αίτηση  του δικαιούχου στην Υπηρεσία ΟΑΕΔ του τόπου διαμονής του.
2.    Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης επικυρωμένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή εκκαθαριστικό σημείωμα της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. του προηγούμενου οικονομικού έτους.
Στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν υπέχει υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, θα προσκομίζει υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρει ότι δεν υποχρεούται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης και ότι δεν είχε ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που να υπερβαίνει το ποσό των 12.000 ΕΥΡΩ, προσαυξανόμενο κατά το ποσό που αναλογεί στον αριθμό των ανήλικων τέκνων του.  Στην υπεύθυνη δήλωση θα βεβαιώνει η οικεία Δ.Ο.Υ. ότι παρελήφθη από αυτήν όμοια υπεύθυνη δήλωση.
Σε περίπτωση που η καταβολή του προαναφερόμενου επιδόματος συνεχίζεται και κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος ο δικαιούχος θα υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνει ότι το ετήσιο του προηγούμενου οικονομικού έτους εισόδημα του δεν υπερέβη το ποσό των 12.000 ΕΥΡΩ, προσαυξανόμενο κατά το ποσό που αναλογεί στον αριθμό των ανήλικων τέκνων του
Στην προαναφερόμενη υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να βεβαιώνει η οικεία Δ.Ο.Υ. ότι παρελήφθη από αυτήν όμοια υπεύθυνη δήλωση. Όσοι εκ των δικαιούχων είναι υπόχρεοι υποβολής φορολογικής δήλωσης, θα πρέπει να προσκομίζουν και αντίγραφο φορολογικής δήλωσης αμέσως μετά την υποβολή της στη Δ.Ο.Υ.   
3.    Υπεύθυνη Δήλωση του δικαιούχου με την οποία βεβαιώνεται :
α) ότι ο αιτών δεν συμμετέχει σε επιδοτούμενο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης, δεόντως επικυρωμένο,
β) ότι δεν λαμβάνει επίδομα από άλλη Υπηρεσία του ΟΑΕΔ και
γ) ότι αναλαμβάνει την ευθύνη να γνωστοποιήσει οποιαδήποτε μεταβολή που επήλθε στα στοιχεία που δήλωσε υπευθύνως.
4.    Φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.
5.    Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για τους έχοντες ανήλικα τέκνα.
6.    ΙΒΑΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, στον οποίο πρέπει να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
•    αρθ. 27 ν. 3016/2001
•    Κ.Υ.Α. 31092/2003
•    Κ.Υ.Α. 31217/2003
•    Κ.Υ.Α. 14080/513/2012

ΠΗΓΗ:ΟΑΕΔ

Επίδομα σε νέους/νέες από 20-29 ετών

Επίδομα σε νέους/νέες από 20-29 ετών

Περιγραφή:

Καταβάλλεται στους νέους και νέες ηλικίας από 20 - 29 ετών, εφ’ όσον είναι άνεργοι και παραμείνουν γραμμένοι στα μητρώα ανέργων για ένα χρόνο.
Ο Νόμος που καλύπτει την παροχή είναι ο Ν. 1545/85.
Το επίδομα ανέρχεται σε 73,37€, τον μήνα και καταβάλλεται για πέντε μήνες.
Προϋποθέσεις:
Η προθεσμία είναι τρίμηνη από την συμπλήρωση του 20ου έτους της ηλικίας ή την απόκτηση πτυχίου ή την απόλυση απ’ τον στρατό.
Δικαιολογητικά:
Αστυνομική ταυτότητα.
Βεβαίωση σχολής (απόκτηση πτυχίου ή διακοπή σπουδών με γνωστοποίηση της ακριβούς ημερομηνίας)
Απολυτήριο στρατού (για όσους απολύθηκαν από τον Στρατό ή βεβαίωση στρατιωτικής αρχής ότι έχουν απαλλαγεί νόμιμα από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις
Βιβλιάριο ενσήμων του Ι.Κ.Α. για τον έλεγχο της απασχόλησης, μέχρι 80 ημέρες για το δωδεκάμηνο που ακολουθεί την αρχική εγγραφή.
Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86.
ΠΗΓΗ: ΟΑΕΔ

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν την Τρίτη οι αιτήσεις για το σήμα κατοίκου


Ξεκινούν από την Τρίτη οι αιτήσεις για το σήμα κατοίκου 2013 στο δήμο Θεσσαλονίκης. Η περιοχή που περικλείεται από τις οδούς ΄Ιων. Δραγούμη – Λεωφ. Νίκης – Νικ. Γερμανού – Αγγελάκη – Εγνατία (ζυγοί οικοδομικοί αριθμοί) χαρακτηρίζεται ως περιοχή σήματος κατοίκου Θ1.


Η περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Εθν. Αμύνης – Αγ. Δημητρίου (ζυγοί οικοδομικοί αριθμοί) – Ι. Δραγούμη – Εγνατία (μονοί οικοδομικοί αριθμοί) χαρακτηρίζεται ως περιοχή Σήματος Κατοίκου Θ2.
Οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι οι οποίοι έχουν μόνιμοι κατοικία (όχι επαγγελματική στέγη) στις περιοχές Θ1 και Θ2 μπορούν να υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση προκειμένου να τους παραχωρηθεί Σήμα Μόνιμου Κατοίκου στην 1η Δημοτική Κοινότητα (οδός Παύλου Μελά 40 Τηλ. 2310268782), από την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012 έως και την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012.
Η διαδικασία των αιτήσεων θα επαναληφθεί από Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013 έως και την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013, εκτός Δευτέρας. Ώρες εξυπηρέτησης κοινού 08:00- 14:00.


Ανανέωση της κάρτας μονίμου κατοίκου θα γίνει μόνο για τους κατόχους σήματος 2012.
Οι ενδιαφερόμενοι θα παραλαμβάνουν αμέσως το σήμα, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή διαβατηρίου, εφόσον τα δικαιολογητικά που θα καταθέσουν είναι πλήρη και σε φωτοτυπίες.

ΠΗΓΗ:ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Κάρτα Στάθμευσης Μόνιμου Κατοίκου

Βρείτε εδώ όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση 
κάρτας Θ1 και Θ2.
Όλα τα δικαιολογητικά κατατίθενται από τους ενδιαφερόμενους
στην Ά Διαμερισματική κοινότητα του Δήμου Θεσ/νικης, Παύλου
Μελά 40, τηλέφωνο 2310268782.
A. Οι κάτοικοι του κέντρου- δικαιούχοι των Σημάτων
Μόνιμου Κατοίκου Θ1 ή Θ2, οι οποίοι επιθυμούν την
έκδοση του σήματος για το όχημα τους για πρώτη
 φορά, προσκομίζουν σε φωτοαντίγραφα τα παρακάτω
δικαιολογητικά :

Αν είστε ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος

1.      ΑΙΤΗΣΗ (από την υπηρεσία)
2.      ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ (από την υπηρεσία)
3.      ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
4.      ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΕΦΟΡΙΑΣ (τελευταίο)
5.      Ε1 ΕΦΟΡΙΑΣ 2011
6.      Ε2 ΕΦΟΡΙΑΣ 2011 (σε περίπτωση που υπάρχουν και άλλα ακίνητα στο δηλούμενο πολεοδομικό τετράγωνο)
7.      Ε9 (του έτους που αναφέρεται το ακίνητο)
8.      ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΔΕΗ (και τις δυο σελίδες του τελευταίου λογαριασμού)
9.      ΑΔΕΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (υπεύθυνη δήλωση παραχώρησης Ι.Χ σε περίπτωση που η άδεια κυκλοφορίας είναι σε πρόσωπο Α΄ βαθμού συγγένειας)
10.ΔΙΠΛΩΜΑ (σε ισχύ)

Αν είστε ο ενοικιαστής του διαμερίσματος

1.      ΑΙΤΗΣΗ (από την υπηρεσία)

2.      ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ (από την υπηρεσία)
3.      ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
4.      ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΕΦΟΡΙΑΣ (τελευταίο)
5.      Ε1 ΕΦΟΡΙΑΣ 2011
6.      ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΥ (σε ισχύ, ή υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, ή το Ε1 με την σφραγίδα της εφορίας όπου φαίνεται το ενοίκιο)
7.      ΤΙΣ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΟΥ
8.      ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΔΕΗ (και τις δυο σελίδες του τελευταίου λογαριασμού)
9.      ΑΔΕΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (υπεύθυνη δήλωση παραχώρησης Ι.Χ σε περίπτωση που η άδεια κυκλοφορίας είναι σε πρόσωπο Α΄ βαθμού συγγένειας)
10.ΔΙΠΛΩΜΑ (σε ισχύ)
Β. Οι κάτοικοι του κέντρου- δικαιούχοι των Σημάτων
 Μόνιμου Κατοίκου Θ1 ή Θ2, οι οποίοι επιθυμούν την
ανανέωση του σήματος τους προσκομίζουν σε
φωτοαντίγραφα κατόπιν σχετικής ετήσιας
ανακοινώσεως, τα παρακάτω δικαιολογητικά:
 
Για τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος

1.      ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ (από την υπηρεσία)

2.      ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΔΕΗ (και τις δυο σελίδες του τελευταίου λογαριασμού)
3.      ΑΔΕΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (υπεύθυνη δήλωση παραχώρησης Ι.Χ σε περίπτωση που η άδεια κυκλοφορίας είναι σε πρόσωπο Α΄ βαθμού συγγένειας)
4.      ΔΙΠΛΩΜΑ (σε ισχύ)
Για τον ενοικιαστή του διαμερίσματος

1.      ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ (από την υπηρεσία)

2.      ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΥ (σε ισχύ, ή υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, ή το Ε1 με την σφραγίδα της εφορίας όπου φαίνεται το ενοίκιο)
3.      ΤΙΣ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΟΥ
4.      ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΔΕΗ (και τις δυο σελίδες του τελευταίου λογαριασμού)
5.      ΑΔΕΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (υπεύθυνη δήλωση παραχώρησης Ι.Χ σε περίπτωση που η άδεια κυκλοφορίας είναι σε πρόσωπο Α΄ βαθμού συγγένειας)
6.      ΔΙΠΛΩΜΑ (σε ισχύ)

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑΣ ΕΦ’ ΟΣΟΝ ΕΧΕΙ ΔΙΠΛΩΜΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ


Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις καλέστε στην Α΄ Διαμερισματική κοινότητα Θεσ/νικης στο τηλέφωνο 2310268782.

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Ερωτήσεις & Απαντήσεις για το νέο έντυπο λογαριασμού

Ερωτήσεις & Απαντήσεις για το νέο έντυπο λογαριασμού
 
1. Γιατί η ΔΕΗ άλλαξε το έντυπο του λογαριασμού;

Όλες οι εταιρείες που λειτουργούν στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και η ΔΕΗ, βάσει των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε προσαρμογή αυτών για τη χώρα μας με τους Νόμους 2773/99 και 3426/05, όπως ισχύουν και του Κώδικα Προμήθειας σε Πελάτες, οφείλουν να σας παρέχουν μέσω του λογαριασμού, ακριβή ανάλυση των χρεώσεων της αξίας του ρεύματος που καταναλώνετε και καλείστε να καταβάλετε.

Με τον τρόπο αυτό οι πελάτες λαμβάνουν ακριβείς και αναλυτικές πληροφορίες για τους λογαριασμούς τους, διακρίνοντας τις χρεώσεις για κάθε δραστηριότητα που αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα, όπως είναι η παραγωγή, η μεταφορά, η διανομή και η προμήθειά του στον τελικό καταναλωτή, χωριστά.

2. Τι έχει αλλάξει στο έντυπο του λογαριασμού ρεύματος;

Το νέο έντυπο του λογαριασμού, σε αντίθεση με το προηγούμενο, αποτελείται πλέον από δύο ξεχωριστά φύλλα.
Στο πρώτο φύλλο περιλαμβάνονται οι υπολογισμοί και οι χρεώσεις για το ρεύμα που καταναλώθηκε, όπως ακριβώς υπήρχαν και στο προηγούμενο έντυπο λογαριασμού και, επιπλέον, σε διακριτό χώρο δεξιά, η νέα πρόσθετη πληροφοριακή ανάλυση των χρεώσεων για την αξία ρεύματος που πληρώνετε.
Στο δεύτερο φύλλο εμφανίζονται με πλήρη διάκριση οι χρεώσεις υπέρ τρίτων, Δήμου και ΕΡΤ, που η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη βάσει της νομοθεσίας να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος.

Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο φύλλο του Εκκαθαριστικού σας λογαριασμού ρεύματος, στο πεδίο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ, γίνεται η αναλυτική τιμολόγηση της αξίας του ρεύματος, βάσει των τιμοκαταλόγων ΔΕΗ, όπως και παλαιότερα. Παράλληλα, η ίδια αξία ρεύματος αναλύεται και στο διπλανό πεδίο, μέσα στο κόκκινο πλαίσιο με τίτλο ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΕΩΣΕΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ, όπου διακρίνονται πλέον αναλυτικά τα ποσά που συνθέτουν το συνολικό ποσό που πληρώνουμε για το ηλεκτρικό ρεύμα και αφορούν:
(1) στις χρεώσεις που εφαρμόζονται για χρήση του ΕΘΝΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (δηλαδή τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ρεύματος, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και το ειδικό τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας-ΑΠΕ).
(2) στις χρεώσεις με τις οποίες η ΔΕΗ επιβαρύνει τους πελάτες της για το κόστος παραγωγής και προμήθειας του ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ που καταναλώνετε.

3. Η αλλαγή στο έντυπο του λογαριασμού θα επιφέρει και κάποιες επιπλέον χρεώσεις;

Όχι, καμία απολύτως επιπλέον χρέωση δεν θα επιφέρει η αλλαγή στο έντυπο του λογαριασμού και θα χρεώνεστε ακριβώς όπως και πριν:
" για την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνετε, βάσει τιμοκαταλόγων ΔΕΗ
" για το ειδικό τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και
" για τα ποσά υπέρ Δήμου και ΕΡΤ

4. Τι κερδίζω, ως πελάτης, από την αλλαγή του εντύπου του λογαριασμού;

Μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα την προέλευση των δαπανών του ηλεκτρικού ρεύματος που καλείστε να πληρώσετε και πως αυτές επιμερίζονται, καθώς πλέον ενημερώνεστε ότι, εκτός από τις δαπάνες για την παραγωγή και την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος, υπάρχουν και συγκεκριμένες δαπάνες για τη λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξη των δικτύων Μεταφοράς και Διανομής, για την ασφάλεια της ηλεκτροδότησης της χώρας, πρόσθετες δαπάνες για την ηλεκτροδότηση απομακρυσμένων νησιών κ.λπ. Ουσιαστικά, με το νέο έντυπο του λογαριασμού ρεύματος έχετε πλέον πληρέστερη πληροφόρηση.


5. Με την αναλυτική απεικόνιση των χρεώσεων ο λογαριασμός δεν γίνεται πολύπλοκος;

Με το νέο τρόπο απεικόνισης των χρεώσεων, σας παρέχουμε απλά πληρέστερη πληροφόρηση, παρουσιάζοντας σας αναλυτικά τις χρεώσεις της αξίας ρεύματος που καταναλώνετε.


Εξ' άλλου η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη βάσει νόμων να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος και τις χρεώσεις (τέλη) υπέρ Δήμου και ΕΡΤ.

Όλες, όμως, οι χρεώσεις στο νέο έντυπο του λογαριασμού ρεύματος παρουσιάζονται με τον απλούστερο δυνατό τρόπο, προκειμένου να έχετε μια πλήρη εικόνα για το λογαριασμό σας.

6. Τι είναι οι Χωριστές (Διακριτές) Χρεώσεις;

Η ΔΕΗ Α.Ε., σύμφωνα με την Οδηγία 54/2003 της Ε.Ε. και την αντίστοιχη ελληνική νομοθεσία, οφείλει να τηρεί χωριστούς λογαριασμούς για κάθε δραστηριότητα, όπως είναι η Παραγωγή, η Μεταφορά, η Διανομή και η Προμήθεια (Εμπορία) ηλεκτρικού ρεύματος.

Η απελευθέρωση της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και ο ανταγωνισμός δεν αφορούν σε όλες τις δραστηριότητες αλλά μόνο στην Παραγωγή και στην Προμήθεια της Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η Μεταφορά και η Διανομή Ηλεκτρικής Ενέργειας, δηλαδή τα Δίκτυα του Εθνικού Ηλεκτρικού Συστήματος (Ε.Η.Σ.), ανήκουν στις μονοπωλιακές δραστηριότητες. Έτσι, στο νέο έντυπο λογαριασμού ρεύματος μπορείτε να ξεχωρίσετε τι πληρώνετε για τα Δίκτυα του Ε.Η.Σ. (μονοπωλιακές χρεώσεις) και τι πληρώνετε για την Παραγωγή και την Προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος.

7. Τι είναι οι χρεώσεις του ΕΘΝΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ;

Οι χρεώσεις αυτές εμφανίζονται στο πεδίο ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΕΩΣΕΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ και αφορούν:

" Στη χρήση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ:

Για Χρήση Δικτύου: Η χρέωση αυτή καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας, συντήρησης και ανάπτυξης του Δικτύου Μεταφοράς (Σύστημα Μεταφοράς) που μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια σε Υψηλή Τάση μέσω των πυλώνων από τα εργοστάσια παραγωγής στους Υποσταθμούς των αστικών περιοχών, ώστε στη συνέχεια, μέσω του Δικτύου Διανομής υπό μέση και χαμηλή τάση, να φθάσει η ενέργεια στους τελικούς καταναλωτές της χώρας. Διακρίνεται σε πάγια χρέωση (που προκύπτει από το ύψος της ισχύος της παροχής που έχει συμφωνηθεί) και σε μεταβλητή χρέωση (ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης).

Για Επικουρικές Υπηρεσίες: Οι υπηρεσίες αυτές είναι αναγκαίες για την ασφαλή λειτουργία του Ηλεκτρικού Συστήματος, όπως η ρύθμιση της τάσης, η ρύθμιση της συχνότητας, η παροχή εφεδρειών για την αντιμετώπιση απότομων αυξομειώσεων στη ζήτηση , η παροχή αέργου ισχύος, που πρέπει να υπάρχει διαθέσιμη στο δίκτυο, ανεξαρτήτως εάν χρησιμοποιείται ή όχι, η επανεκκίνηση του Συστήματος μετά από διακοπή και η συνεχής παρακολούθηση της διακύμανσης του φορτίου.

Για Λοιπές Επιβαρύνσεις: Είναι χρεώσεις που επιβάλλονται από την κείμενη νομοθεσία για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, τη διαχείριση του Συστήματος Μεταφοράς και τη διασφάλιση επάρκειας ισχύος.

" Στη χρήση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ: Η χρέωση αυτή καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας, συντήρησης και ανάπτυξης του Δικτύου Διανομής, Μέσης και Χαμηλής Τάσης. Διακρίνεται σε πάγια χρέωση (που προκύπτει από το ύψος της ισχύος της παροχής που έχει συμφωνηθεί) και σε μεταβλητή χρέωση (βάσει της κατανάλωσης).

" Στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ): Ως ΥΚΩ έχουν χαρακτηρισθεί, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης (ΦΕΚ Β' 1040/07), οι υπηρεσίες: α) παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες των μη διασυνδεδεμένων νησιών, με τιμολογήσεις ίδιες ανά κατηγορία πελατών με αυτές της ηπειρωτικής χώρας και β) παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό τιμολόγιο στους πολύτεκνους πελάτες, όπως αυτοί προσδιορίζονται βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

" Στο ειδικό τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ): Το τέλος αυτό, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, προορίζεται για την πληρωμή των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) και ρυθμίζει τη διαφορά μεταξύ της τιμής που δικαιούνται οι παραγωγοί αυτοί και της τιμής που διαμορφώνεται στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (Οριακή Τιμή Συστήματος). Αποτελεί τη συνεισφορά όλων μας στην ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας.

8. Γιατί το ειδικό τέλος ΑΠΕ εμφανίζεται δύο φορές, τόσο στο πεδίο ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΕΩΣΕΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ όσο και στο πεδίο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ; Χρεώνεται δύο φορές;

Όχι, δεν χρεώνεστε διπλά για το τέλος ΑΠΕ.
Απλά, το τέλος ΑΠΕ είναι η μόνη χρέωση του Εθνικού Ηλεκτρικού Συστήματος που εμφανιζόταν διακριτά και στους παλαιότερους λογαριασμούς και χρεωνόταν αθροιστικά στην αξία του ρεύματος, όπως αυτή υπολογίζεται βάσει των τιμοκαταλόγων της ΔΕΗ. Γι' αυτό το λόγο εμφανίζεται και στα δύο πεδία του λογαριασμού. Το ότι δεν υπάρχει διπλή χρέωση είναι εμφανές και με την απεικόνιση του ίδιου ποσού ως "ΑΞΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ" αριστερά και δεξιά στα δύο πεδία σε ευθυγράμμιση.

9. Τι είναι η χρέωση "(2) ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ" ;

Η χρέωση Κατανάλωσης ρεύματος αναφέρεται στο μέρος της αξίας του ρεύματος που προκύπτει από το κόστος και τις λοιπές δαπάνες για την Παραγωγή και την Προμήθεια (Εμπορία) της ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες και όχι στο κόστος μεταφοράς και διανομής της ενέργειας.

10. Πόσους λογαριασμούς ρεύματος λαμβάνω το χρόνο;

Οι λογαριασμοί εκδίδονται μηνιαίως ή διμηνιαίως αναλόγως του είδους της παροχής. Ειδικότερα, για τους οικιακούς πελάτες, εκδίδονται 6 διμηνιαίοι λογαριασμοί ετησίως, 3 ΕΝΑΝΤΙ και 3 ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΙ.

11. Τι είναι ο ΕΝΑΝΤΙ λογαριασμός;

Η ΔΕΗ εφαρμόζει την τετραμηνιαία καταμέτρηση, με διμηνιαία έκδοση λογαριασμών. Έτσι, εκδίδεται ένας λογαριασμός ΕΝΑΝΤΙ καταναλώσεων τετραμήνου και στο τέλος του τετραμήνου εκδίδεται ένας ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΣ.
Για την έκδοση του ΕΝΑΝΤΙ λογαριασμού λαμβάνονται υπόψη α) οι καταναλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την αντίστοιχη χρονική περίοδο του προηγουμένου έτους και β) μία εικόνα των καταναλώσεων του τρέχοντος έτος.

12. Τι είναι ο ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΣ λογαριασμός;

Η ΔΕΗ εφαρμόζει την τετραμηνιαία καταμέτρηση, με διμηνιαία έκδοση λογαριασμών. Έτσι, ο πρώτος λογαριασμός είναι ΕΝΑΝΤΙ, δηλαδή χωρίς καταμέτρηση των καταναλώσεων και ο επόμενος ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΣ.
Ο ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΣ λογαριασμός περιλαμβάνει την αξία της κατανάλωσης όλου του τετραμήνου που καταμετρήθηκε, μειωμένη κατά το ποσό που ήδη χρεώθηκε στον ενδιάμεσο ΕΝΑΝΤΙ λογαριασμό.

13. Γιατί στους ΕΝΑΝΤΙ λογαριασμούς τα πεδία ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΕΩΣΕΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ και ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ είναι κενά;

Η λεπτομερής ανάλυση των χρεώσεων της αξίας του ρεύματος που καταναλώνετε εμφανίζεται μόνο στους ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΥΣ λογαριασμούς.

14. Γιατί ο ΕΝΑΝΤΙ λογαριασμός που πήρα είναι υψηλότερος απ' ότι συνήθως;

Ο υπολογισμός του ΕΝΑΝΤΙ λογαριασμού γίνεται με βάση ιστορικά στοιχεία του πελάτη, όπως καταναλώσεις αντίστοιχης χρονικής περιόδου προηγούμενου έτους κλ.π., έτσι ώστε να ανταποκρίνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια στις πραγματικές καταναλώσεις του. Περιπτώσεις, όμως, τυχόν απότομων μεταβολών, για κάποιους λόγους στις καταναλωτικές συνήθειες ενός πελάτη κατά την υπό έκδοση του ΕΝΑΝΤΙ λογαριασμού χρονική περίοδο δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν.

Σε περιπτώσεις βάσιμης αμφισβήτησης του ποσού του ΕΝΑΝΤΙ λογαριασμού, μπορείτε να ζητήσετε τη διόρθωσή του επικοινωνώντας με οποιοδήποτε Κατάστημά μας και δίνοντας την ένδειξη του μετρητή σας, μέχρι και τη λήξη προθεσμίας πληρωμής αυτού.

Ακόμη, όμως, και αν το ποσό του ΕΝΑΝΤΙ λογαριασμού είναι υψηλότερο της πραγματικής κατανάλωσης, αυτό συμψηφίζεται και αφαιρείται στον επόμενο ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ λογαριασμό.
ΠΗΓΗ: ΔΕΗ

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΙΚΑ

Το ατομικό βιβλιάριο υγείας είναι η ασφαλιστική ταυτότητα για παροχές σε είδος και σε χρήμα του άμεσα ασφαλισμένου. Το οικογενειακό βιβλιάριο εκδίδεται για τα μέλη της οικογένειάς του.

  Ατομικό:

  Για την έκδοση του ατομικού βιβλιαρίου υγείας απαιτείται από 01/03/09 η πραγματοποίηση 60 τουλάχιστον ημερών ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέσα στον προηγούμενο χρόνο ή στο τελευταίο 15μηνο. Οι προϋποθέσεις αυτές θα αυξάνονται ανά δέκα (10) κατ' έτος και μέχρι 100 ημέρες εργασίας το 2013. Όταν ο υπολογισμός γίνεται με το 15μηνο δεν λογαριάζονται οι τρεις τελευταίοι μήνες. Οι ίδιες προυποθέσεις απαιτούνται και για την παράταση της ισχύος του ατομικού βιβλιαρίου υγείας.
  Δικαιούνται ατομικό βιβλιάριο οι άμεσα ασφαλισμένοι, οι συνταξιούχοι γήρατος, αναπηρίας και θανάτου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και οι ασφαλισμένοι άλλων ασφαλιστικών ταμείων που καλύπτονται από το Ι.Κ.Α. - ΕΤΑΜ για παροχές σε είδος.

  Οικογενειακό:
  • Για τους άμεσα ασφαλισμένους παρατείνονται κάθε φορά για ένα χρόνο, από 1/3 μέχρι 28/2 του επομένου έτους.
  • Για τους συνταξιούχους γήρατος, αναπηρίας αόριστης διάρκειας και τις / τους συζύγους αυτών άνω των (65) ετών, τα βιβλιάρια υγείας θεωρούνται για αόριστο χρόνο, ενώ στα λοιπά μέλη, καθώς και στις / στους συζύγους κάτω των (65) χρόνων, η θεώρηση γίνεται κάθε χρόνο.
  • Για τους συνταξιούχους αναπηρίας ορισμένου χρόνου, η θεώρηση γίνεται για ορισμένο χρόνο, ενώ στα μέλη οικογένειάς τους κάθε χρόνο.
  • Για τους συνταξιούχους θανάτου μέχρι (65) χρόνων η θεώρηση γίνεται κάθε χρόνο, για τους άνω των 65 ετών για αόριστο χρόνο.
  • Για στρατευθέντες ασφαλισμένους και μέλη οικογενείας ισχύει καθ' όλο το χρόνο της στράτευσης και μέχρι έξι μήνες μετά την απόλυσή τους από τις Ένοπλες Δυνάμεις.
  Τον Σεπτέμβρη κάθε έτους για τους ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για την ανανέωση του Βιβλιαρίου Υγείας τους με βάση τις εγγραφές της ασφαλιστικής τους ιστορίας ως τη δεδομένη χρονική στιγμή, εκδίδεται "ετικέτα ασφαλιστικής ικανότητας" η οποία τους αποστέλλεται τον Οκτώβριο, προκειμένου να επικολληθεί στο Βιβλιάριο Υγείας. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται τον Δεκέμβριο προκειμένου να καλυφθούν και οι ασφαλισμένοι που συμπλήρωσαν τις προϋποθέσεις εντός του διαστήματος Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που κάποιος ασφαλισμένος δεν παραλάβει την αυτοκόλλητη ετικέτα θα μπορεί να απευθύνεται σε οποιοδήποτε Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Δικαιολογητικά για την έκδοση βιβλιαρίου ασθενείας

  • Αμεσα ασφ/νοι

    1. Μία φωτογραφία ταυτότητας
    2. Αστυνομική ταυτότητα ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο (Διαβατήριο κλπ).
    3. Εγγραφο που να αποδεικνύει με ασφάλεια την διεύθυνση κατοικίας του ασφ/νου (Λογαριασμος ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εκκαθαριστικό Εφορίας κλπ).
    4. Βεβαίωση διαγραφής από άλλο φορέα ή Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86 ότι δεν είναι ασφαλισμένος σε άλλο Ταμείο.

  • Εμμεσα ασφ/νοι (Προστατευόμενα μέλη)

    1. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από Δημοτική Αρχή ή Ληξιαρχική Πράξη Γάμου για σύζυγο ή ταυτότητα και Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης όσον αφορά τα τέκνα.
    2. Φωτογραφία (πρόσφατη).
    3. Για τέκνα άνω των 18 ετών που είναι άνεργα, Υ.Δ., με δυνατότητα κάλυψης μέχρι την ηλικία των 24 ετών.
      Για τέκνα άνω των 24 ετών που είναι άνεργα και σπουδάζουν, βεβαίωση της οικείας σχολής, με δυνατότητα κάλυψης μέχρι της ηλικίας των 26 ετών.
      Για τέκνα που είναι άνεργα και έληξαν οι σπουδές τους, το πτυχίο, με δυνατότητα κάλυψης για δύο χρόνια μετά τη λήξη των σπουδών και όχι πέραν του 26ου έτους της ηλικίας τους.
    4. Για την απόδειξη των προϋποθέσεων της συγκατοίκησης και συντήρησης, εκκαθαριστικές φορολογικές δηλώσεις του άμεσα ασφαλισμένου και του μέλους οικογένειας ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο αποδεικνύει αυτές τις προϋποθέσεις.
      Σημ.: Για την θεώρηση του βιβλιαρίου ασθενείας των προστατευομένων μελών πρέπει να υπάρχει ασφ/κή ικανότητα για παροχή περίθαλψης στο πρόσωπο του άμεσα ασφ/νου.
Δικαιολογητικά στις περιπτώσεις αλλαγής Ασφαλιστικού Φορέα (Αρθρο 8 Ν.Δ. 4202/61)



  • Ασφάλιση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

    1. Βεβαίωση διαγραφής από τον προηγούμενο φορέα.
    2. Έλεγχος χρονικών προϋποθέσεων για την έκδοση του βιβλιαρίου ασθενείας, ατομικού και τυχόν οικογενειακού.
    3. Μία φωτογραφία πρόσφατη.
    4. Την ταυτότητά του/της.
    5. Εγγραφο που να αποδεικνύει με ασφάλεια την διεύθυνση κατοικίας του ασφ/νου (Λογαριασμος ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εκκαθαριστικό Εφορίας κλπ).

  • Ασφάλιση σε άλλο Ταμείο

    1. Βεβαίωση διαγραφής από την ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
    2. Ακύρωση του βιβλιαρίου ασθενείας ατομικού και οικογενειακού.

  • ΠΗΓΗ: ΙΚΑ

    Έκδοση Δελτίου Ταυτότητας




    Πληροφορίες για έκδοση διαβατηρίων πατήστε εδώ

    Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την έκδοση και αντικατάσταση δελτίου ταυτότητας:
    Αν είναι η πρώτη φορά που ζητώ έκδοση δελτίου ταυτότητας ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσω;
    Για την έκδοση Δελτίου Ταυτότητας υποβάλλονται αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο, στην αρμόδια αστυνομική αρχή, τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

    1. Δύο (02) πρόσφατες ασπρόμαυρες φωτογραφίες (για ταυτότητα), διαστάσεων 3,6*3,6 cm.
    2. Αίτηση που θα προμηθευθείτε από το Αστυνομικό Τμήμα
    3. Βεβαίωση Νοσηλευτικού Ιδρύματος ή Υγειονομικού Εργαστηρίου για την ομάδα Αίματος και το RHESUS (εφόσον επιθυμείτε την αναγραφή του στο δελτίο σας.)
    4. Ταξιδιωτικό ή άλλο έγγραφο ημεδαπής ή αλλοδαπής Αρχής, από το οποίο να προκύπτει προηγούμενη εγγραφή των στοιχείων «ΕΠΩΝΥΜΟ, ΟΝΟΜΑ και ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΕΡΑ» των ενδιαφερόμενων, με λατινικούς χαρακτήρες (εφόσον επιθυμείτε αναγραφή των ανωτέρω στοιχείων διαφορετική του προτύπου ΕΛΟΤ 743, υποβάλλοντας παράλληλα και σχετική υπεύθυνη δήλωση)
    5. Για την πρώτη έκδοση του δελτίου ταυτότητας, απαιτείται επίσης η βεβαίωση των στοιχείων του αιτούντος από έναν μάρτυρα. Σε περίπτωση που είστε ανήλικος/η, την βεβαίωση των στοιχείων μπορεί να κάνει ο γονέας ή εκείνος που έχει την επιμέλεια ή επιτροπεία του.
    ** H Αρχή έκδοσης του δελτίου ταυτότητας υποχρεωτικά αναζητά αυτεπάγγελτα το πιστοποιητικό γέννησης του Δήμου ή της Κοινότητας του αιτούντος, και η αποστολή του γίνεται από την Αρχή που το εκδίδει, με τηλεομοιοτυπία ή ηλεκτρονική αλληλογραφία (εφόσον ο αιτών δεν το υποβάλλει αυτοπροσώπως).
    Το πιστοποιητικό αυτό θα πρέπει να έχει εκδοθεί το αργότερο τρεις  μήνες πριν την υποβολή του.  
    Σε ποια ηλικία πρέπει να εφοδιαστώ με δελτίο ταυτότητας;
    Από τον Ιούνιο του 2005 υποχρέωση για την απόκτηση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας.
    Πότε πρέπει να αντικαταστήσω το δελτίο ταυτότητάς μου;
    1. Σε περίπτωση που έχει αλλάξει οποιοδήποτε στοιχείο της ταυτότητας σας
    2. Σε περίπτωση που δεν αναγράφεται στο δελτίο ταυτότητας η ιθαγένεια ή τα στοιχεία σας με λατινικούς χαρακτήρες
    3. Σε περίπτωση που έχει φθαρεί
    4. Όταν έχει περάσει δεκαπενταετία από την έκδοσή του
    5. Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής.
    Τι δικαιολογητικά πρέπει να υποβάλλω σε αυτές τις περιπτώσεις ;
    Για την αντικατάσταση του Δελτίου Ταυτότητας υποβάλλονται τα δικαιολογητικά και ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται για την αρχική-πρώτη έκδοση του Δελτίου Ταυτότητας.
    Θα παραδώσετε επίσης και το παλιό δελτίο που θέλετε να αντικαταστήσετε (με εξαίρεση τις περιπτώσεις κλοπής και απώλειας).
    Δεν είναι υποχρεωτική η βεβαίωση των στοιχείων ταυτότητας του αιτούντος από μάρτυρα στις περιπτώσεις 1,2,4 εφόσον
       - τα στοιχεία στην προηγούμενη ταυτότητα είναι ευκρινή
       - το δελτίο που αντικαθίσταται έχει εκδοθεί από την ίδια Αρχή.
    • Για τις περιπτώσεις κλοπής, απώλειας ή φθοράς απαιτείται μάρτυρας, ανεξαρτήτως της Αρχής έκδοσης του Δελτίου Ταυτότητας
    Εξαιρέσεις:
    • Για την περίπτωση 1 (αντικατάσταση λόγω αλλαγής οποιουδήποτε στοιχείου της ταυτότητας) απαιτείται και αντίγραφο της σχετικής πράξης της Αρχής (πχ. λόγω αλλαγής επωνύμου, υιοθεσίας, λύσης ή ακύρωσης αυτής, αναγνώρισης, αποκήρυξης ή νομιμοποίησης τέκνου και σε οποιαδήποτε άλλη από το νόμο οριζόμενη περίπτωση).
    • Για την περίπτωση αντικατάστασης λόγω φθοράς ή απώλειας, απαιτείται και παράβολο 9 ευρώ(υπέρ του δημοσίου). Δεν απαιτείται παράβολο μόνο όταν η φθορά ή η απώλεια οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας, δηλαδή σεισμό, πυρκαγιά, ναυάγιο κ.λπ.. Σε αυτή την περίπτωση προσκομίζεται επιβεβαιωτικό έγγραφο του συμβάντος ή λαμβάνεται υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος.
    • Στις περιπτώσεις 4 και 5 (αντικατάσταση λόγω απώλειας ή κλοπής) απαιτείται και υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναγράφονται από τον ενδιαφερόμενο οι συνθήκες απώλειας ή κλοπής του δελτίου ταυτότητας.
    Τι γίνεται στην περίπτωση που δεν υποβάλλω το πιστοποιητικό του Δήμου ή της κοινότητας;
    Η Αστυνομία θα το αναζητήσει αυτεπάγγελτα και το δελτίο θα εκδοθεί όταν αυτό αποσταλεί από το Δήμο ή την Κοινότητα στο Αστυνομικό Τμήμα.
    Που υποβάλλω τα δικαιολογητικά για την έκδοση δελτίου ταυτότητας και ποιες ώρες;
    Δελτία ταυτότητας εκδίδονται:
    α) Για τις περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Ασφαλείας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερόμενου.
    β) Για την υπόλοιπη Χώρα στην Υποδιεύθυνση ή το Τμήμα Ασφαλείας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερόμενου.
    Όπου δεν λειτουργούν τέτοιες Υπηρεσίες, τα δελτία ταυτότητας εκδίδονται από το Αστυνομικό Τμήμα που ασκεί αρμοδιότητες ασφαλείας στον τόπο κατοικίας του ενδιαφερόμενου.
    Τα Γραφεία Ταυτοτήτων λειτουργούν καθημερινά κατά τις πρωινές ώρες (07.30-14.30), με εξαίρεση την Τετάρτη που λειτουργούν από 14:00 έως 20:30, για την εξυπηρέτηση των πολιτών που εργάζονται. Επίσης, κάθε Σάββατο από 08:00 έως 13:00 εξυπηρετούν κατά αποκλειστικότητα τους μαθητές
    Σε κάθε περίπτωση, για ειδικότερες διευκρινίσεις μπορείτε να 
    επικοινωνείτε με το Γραφείο Ταυτοτήτων του Αστυνομικού 
    Τμήματος της περιοχής σας ή στο e-mail : dka4tayt@astynomia.gr .
    icon Δείτε, επίσης, το σχετικό Φ.Ε.Κ. (242.23 KB).
    icon Δείτε, επίσης, το Φ.Ε.Κ. 1253 από 25-06-2009 που τροποποιεί το ανωτέρω. (1.43 MB)

    Έκδοση δελτίων ταυτότητας Ελλήνων πολιτών
    σε Γερμανία και Κύπρο.
    Σύμφωνα με νομοθετικές ρυθμίσεις, δελτία ταυτότητας εκδίδονται στους Έλληνες πολίτες, που κατοικούν μόνιμα στην Κύπρο και τη Γερμανία, μετά από αίτησή τους στις αρμόδιες Προξενικές Αρχές και συγκεκριμένα στα Γενικά Προξενεία Μονάχου, Στουτγάρδης, Βερολίνου Αμβούργου, Ντύσσελντορφ και Λευκωσίας.

    Αν είναι η πρώτη φορά που ζητώ έκδοση δελτίου ταυτότητας ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσω;
    Για την έκδοση του δελτίου ταυτότητας, υποβάλλετε αυτοπροσώπως, στο αρμόδιο Γενικό Προξενείο του τόπου κατοικίας σας, τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
    1. Τέσσερις πρόσφατες έγχρωμες φωτογραφίες (για ταυτότητα), διαστάσεων 3,6χ3,6 cm.
    2. Αίτηση, ίδια με αυτή που χρησιμοποιείται για την έκδοση των δελτίων ταυτότητας των Ελλήνων πολιτών που κατοικούν στην Ελλάδα.
    3. Βεβαίωση νοσηλευτικού ιδρύματος ή υγειονομικού εργαστηρίου για την ομάδα αίματος (εάν επιθυμείτε την αναγραφή της στο Δελτίο)
    4. Πιστοποιητικό του Δήμου, στο δημοτολόγιο του οποίου είστε εγγεγραμμένος. Μπορείτε να το υποβάλλετε αυτοπροσώπως ή να το αναζητήσει αυτεπάγγελτα το αρμόδιο Προξενείο.
    5. Υπεύθυνη δήλωση (Ν. 1599/1986), στην οποία δηλώνετε τον τόπο κατοικίας σας στη Γερμανία ή στην Κύπρο, καθώς και αν είστε ήδη κάτοχος δελτίου ταυτότητας Ελληνικής Αρχής.
    6. Αποδεικτικό καταβολής τελών, ύψους πέντε (5) ευρώ ως έξοδα αποστολής.
    7. Αποδεικτικό καταβολής τελών για τις περιπτώσεις αντικατάστασης λόγω φθοράς ή απώλειας του δελτίου.
    8. Για την πρώτη έκδοση του δελτίου ταυτότητας, απαιτείται επίσης η βεβαίωση των στοιχείων σας από έναν μάρτυρα. Σε περίπτωση που είστε ανήλικος/η, την βεβαίωση των στοιχείων μπορεί να κάνει ο γονέας ή εκείνος που έχει την επιμέλεια ή επιτροπεία σας. ** Αν είστε Έλληνας πολίτης που κατοικείτε μόνιμα στην Κύπρο, υποβάλλετε επιπλέον:
    9. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Δήμου στο δημοτολόγιο του οποίου είστε εγγεγραμμένοι, με βεβαίωση της ταυτοπροσωπίας σας από τον αρμόδιο υπάλληλο του Προξενείου. Το πιστοποιητικό αυτό μπορείτε να το υποβάλλετε αυτοπροσώπως, αλλιώς το αναζητεί αυτεπάγγελτα το αρμόδιο Προξενείο.
    10. Αντίγραφο του εγγράφου που αποδεικνύει τη νόμιμη παραμονή σας στην Κύπρο (άδεια διαμονής, διαβατήριο, κυπριακή ταυτότητα)
    Πότε πρέπει να αντικαταστήσω το δελτίο ταυτότητάς μου;
    1. Σε περίπτωση που έχει αλλάξει οποιοδήποτε στοιχείο της ταυτότητας σας
    2. Σε περίπτωση που δεν αναγράφεται στο δελτίο ταυτότητας η ιθαγένεια ή τα στοιχεία σας με λατινικούς χαρακτήρες
    3. Σε περίπτωση που έχει φθαρεί
    4. Όταν έχει περάσει δεκαπενταετία από την έκδοσή του
    5. Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής.
    Τι δικαιολογητικά πρέπει να υποβάλλω σε αυτές τις περιπτώσεις;
    Για την αντικατάσταση του Δελτίου Ταυτότητας υποβάλλονται τα δικαιολογητικά και ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται για την αρχική-πρώτη έκδοση του Δελτίου Ταυτότητας.
    Επιπλέον, θα παραδώσετε και το παλιό δελτίο που θέλετε να αντικαταστήσετε (εκτός από τις περιπτώσεις κλοπής και απώλειας).
    Στις περιπτώσεις απώλειας και κλοπής, υποβάλλετε υπεύθυνη δήλωση του (Ν. 1599/1986), στην οποία περιγράφετε τις συνθήκες απώλειας ή κλοπής του δελτίου ταυτότητας.
    Στις περιπτώσεις αντικατάστασης του δελτίου ταυτότητας λόγω κλοπής, απώλειας και φθοράς είναι υποχρεωτική η βεβαίωση των στοιχείων ταυτότητάς σας από έναν μάρτυρα.
    Δείτε επίσης τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις:
    Κ.Υ.Α. 3021/19/63-δ από 23-7-2009 (Φ.Ε.Κ. Β - 1510).
    Κ.Υ.Α. 3021/19/71-η από 4-11-2011 (Φ.Ε.Κ. Β - 2234).

     http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=139&Itemid=132&lang

    Οδηγίες για την έκδοση διαβατηρίου

    Οδηγίες για την έκδοση διαβατηρίου

    Οδηγίες για την έκδοση διαβατηρίου
    Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε, πριν την κατάθεση του αιτήματος για έκδοση διαβατηρίου.




    Ο ενδιαφερόμενος, που επιθυμεί να εφοδιαστεί με διαβατήριο, προσέρχεται αυτοπρόσωπα στο γραφείο διαβατηρίων του τόπου κατοικίας του και καταθέτει αίτηση – υπεύθυνη δήλωση, η οποία εκτυπώνεται μετά την καταχώρηση των στοιχείων του, σε ηλεκτρονική φόρμα από την υπηρεσία παραλαβής, αφού προηγουμένως την ελέγξει και εν συνεχεία την υπογράψει, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο το περιεχόμενό της. Παράλληλα υποβάλλει τα κατά περίπτωση προβλεπόμενα δικαιολογητικά. Εφ' όσον στο πρόσωπό του συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας, που καθιστούν αδύνατη ή δυσχεραίνουν ουσιωδώς την μετακίνησή του και αποδεικνύονται με ιατρικό πιστοποιητικό κρατικού νοσοκομείου, για την παραλαβή των δικαιολογητικών μεταβαίνει στον ενδιαφερόμενο υπάλληλος της υπηρεσίας. Έλληνες που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό ή βρίσκονται εκεί για συγκεκριμένους λόγους και είναι για ορισμένο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, δύνανται να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά κατ' εξαίρεση και στα γραφεία διαβατηρίων των τόπων προσωρινής διαμονής των στην χώρα.

    Ανάλογα, εάν πρόκειται για αρχική έκδοση, ανανέωση, αντικατάσταση, ή απώλεια - κλοπή, κατατίθεται το αντίστοιχα εκτυπωθέν έντυπο αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης. Συγκεκριμένα, εφ' όσον πρόκειται για άτομο που εκδίδει πρώτη φορά διαβατήριο από την Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3103/2003, καταθέτει έντυπο αίτησης με κωδικό Ε1α. Έστω υπόψη ότι, και εάν ακόμη κατέχει παλαιό διαβατήριο, εκδοθέν από Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση - Επαρχείο - Προξενείο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 417/93, το αίτημά του για έκδοση διαβατηρίου αντιμετωπίζεται ως νέο και ως εκ τούτου υποβάλλεται έντυπο αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης Ε1α.

    Εάν έχει εκδοθεί στο παρελθόν διαβατήριο από την ΕΛ.ΑΣ. με τις διατάξεις του Ν. 3103/2003, το οποίο όμως έχει λήξει ή πρόκειται να παύσει η ισχύς του εντός δώδεκα (12) μηνών από της υποβολής του αιτήματος, κατατίθεται έντυπο αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης Ε2α.

    Εάν πρόκειται για αντικατάσταση ήδη υπάρχοντος διαβατηρίου, που εκδόθηκε από την Ελληνική Αστυνομία, κατατίθεται έντυπο αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης Ε3α.

    Τέλος εάν έχει προηγηθεί κλοπή ή απώλεια διαβατηρίου, που εκδόθηκε από την Ελληνική Αστυνομία και ζητείται η έκδοση νέου, κατατίθεται το έντυπο αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης με κωδικό Ε4α.


    Στις περιπτώσεις των κλοπών - απωλειών, τα στοιχεία της αίτησης που αφορούν τον αριθμό του παλαιού διαβατηρίου και την ημερομηνία λήξης, συμπληρώνονται από τα γραφεία διαβατηρίων.



    Πέραν της αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης κατατίθενται και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

    α. Μία πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία, διαστάσεων 40-60 mm, τυπωμένη σε αναλογικό φωτογραφικό χαρτί, χωρίς τη χρήση τεχνολογίας inkjet ή laser. Η φωτογραφία θα πρέπει να έχει ληφθεί κάτω από ιδανικές συνθήκες, τα δε χρώματα της εκτύπωσης επιβάλλεται να είναι ουδέτερα. Είναι αναγκαίο να τηρούνται πιστά οι τεχνικές προδιαγραφές λήψης της, προκειμένου επιτυγχάνονται τα καλύτερα αποτελέσματα.

    β. Φωτοαντίγραφο των δύο (2) όψεων του δελτίου ταυτότητάς του. Εξυπακούεται ότι, προσκομίζεται επιπλέον και επιδεικνύεται το πρωτότυπο του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας. Οι ανήλικοι κάτω των 12 καταθέτουν πιστοποιητικό εγγραφής στα δημοτολόγια, στο οποίο επικολλάται πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία τους, με βεβαίωση ταυτοπροσωπίας.

    γ. Τριπλότυπα είσπραξης ή παράβολα για την πιστοποίηση πληρωμής των τελών έκδοσης του διαβατηρίου. Τα εν λόγω αποδεικτικά πληρωμής τελών αφορούν , αφ' ενός χρηματικό ποσό υπέρ του Δημοσίου και αφ' ετέρου ποσό για την αξία του εντύπου διαβατηρίου, οι αριθμοί των οποίων, τίθενται στα οικεία πεδία της αίτησης.

    δ. Αποδεικτικό πληρωμής για πιστοποίηση καταβολής των ανάλογων ταχυδρομικών εξόδων αποστολής δικαιολογητικών και διαβατηρίου, ο αριθμός του οποίου τίθεται στο οικείο πεδίο της αίτησης.

    ε. Όταν ο αιτών είναι ανήλικος, για την υποβολή των δικαιολογητικών απαιτείται πέραν αυτού και η αυτοπρόσωπη παρουσία του ασκούντα την επιμέλεια. Όταν η επιμέλεια ασκείται από τους δύο γονείς, αρκεί η αυτοπρόσωπη παρουσία του ενός και η έγγραφη συναίνεση του άλλου γονέα, του οποίου το ιδιόχειρο της υπογραφής βεβαιώνεται από οποιαδήποτε αρμόδια Διοικητική Αρχή. Όταν δεν μπορούν να παραστούν οι γονείς, για λόγους ανωτέρας βίας, παρίσταται οποιοσδήποτε συγγενής του ανηλίκου, ο οποίος εξουσιοδοτείται σχετικά από τον ένα γονέα, υποβάλλοντας και την έγγραφη συναίνεση του άλλου, του οποίου έχει βεβαιωθεί το ιδιόχειρο της υπογραφής. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η παροχή της εξουσιοδότησης ούτε της έγγραφης συναίνεσης, απαιτείται ο διορισμός επιτρόπου και τα δικαιολογητικά κατατίθενται από τα προβλεπόμενα στα άρθρα 1601 και 1602 Α.Κ. πρόσωπα κατά περίπτωση. Ως ανωτέρα βία νοείται κάθε γεγονός αιφνίδιο και απρόβλεπτο, που δεν μπορεί να αποτραπεί ούτε με άκρα επιμέλεια και σύνεση, εξαιτίας του οποίου ο ενδιαφερόμενος τελεί σε απόλυτη αδυναμία να επιμεληθεί των υποθέσεών του.

    στ. Απόφαση ορισμού επιτρόπου ή δικαστικού συμπαραστάτη, όταν πρόκειται για έκδοση διαβατηρίου σε πρόσωπο που τελεί σε επιτροπεία ή δικαστική συμπαράσταση.

    ζ. Ιατρικό πιστοποιητικό κρατικού νοσοκομείου, στις περιπτώσεις που στο πρόσωπο του ενδιαφερόμενου συντρέχουν ιδιαιτέρα σοβαροί λόγοι υγείας, που καθιστούν αδύνατη ή δυσχεραίνουν ουσιωδώς την μετακίνησή του στο γραφείο διαβατηρίων για την κατάθεση του αιτήματος έκδοσης διαβατηρίου.

    η. Αποδεικτικά έγγραφα που τυχόν υπάρχουν και πιστοποιούν την αναγκαιότητα χορήγησης διαβατηρίου για μετάβαση στην αλλοδαπή, σε περιπτώσεις νοσηλείας για σοβαρούς λόγους υγείας, τραυματισμού, θανάτου ή σοβαρής ασθένειας συγγενούς, έστω και εάν υπάρχουν σε βάρος του αιτούντα οι απαγορευτικοί λόγοι χορήγησης του άρθρου 1, παρ. 2 Π.Δ. 25/2004 .

    θ. Το παλαιό διαβατήριο, όταν πρόκειται για αντικατάστασή του για τους λόγους που αναφέρονται περιοριστικά στο άρθρο 3, παρ. 1 Π.Δ. 25/2004. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται έλεγχος - επιβεβαίωση του λόγου που επικαλείται ο ενδιαφερόμενος και αφού ληφθούν θεωρημένα φωτοαντίγραφα της σελίδας προσωπικών δεδομένων και όσων άλλων πιστοποιούν την αναγκαιότητα αντικατάστασης, τα οποία τηρούνται στο αρχείο της Υπηρεσίας, το διαβατήριο επιστρέφεται στον δικαιούχο. Με την παραλαβή του νέου διαβατηρίου, το παλαιό ακυρώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3, άρθρου 3 Π.Δ. 25/2004.

    ι.  Βεβαίωση της αρχής, με την οποία θα πιστοποιείται η δήλωση απώλειας ή κλοπής, καθώς και το αποτέλεσμα της διενεργηθείσας έρευνας, όταν πρόκειται για έκδοση διαβατηρίου σε αντικατάσταση προηγούμενου κλαπέντος ή απολεσθέντος .

    ια. Ιατρικό πιστοποιητικό κρατικού νοσοκομείου και τυχόν πρόσθετα αποδεικτικά έγγραφα, στα οποία αναφέρονται οι προσωπικοί σοβαροί λόγοι υγείας, οι οποίοι επιβάλλουν νοσηλεία στο εξωτερικό, οπότε και εκδίδεται κατά προτεραιότητα διαβατήριο εντός μίας (1) εργάσιμης ημέρας από την παραλαβή της αίτησης από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων.

    Στην ενσωματωμένη επί του εντύπου της αίτησης, υπεύθυνη δήλωση            Ν. 1599/86, ο ενδιαφερόμενος δηλώνει υπεύθυνα εάν έχει καταδικασθεί ή ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη ή παραπέμφθηκε σε δίκη για τα αδικήματα της περίπτωσης α', παρ. 2, άρθρου 1 Π.Δ. 25/2004, καθώς και αν έχει κηρυχθεί ανυπότακτος ή λιποτάκτης ή εκκρεμεί σε βάρος του μέτρο απαγόρευσης εξόδου από τη Χώρα. Στην ίδια δήλωση καταχωρείται και η διεύθυνση κατοικίας του, καθώς και η ύπαρξη των ειδικών λόγων που επιτρέπουν την κατ' εξαίρεση χορήγηση διαβατηρίου, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 1 Π.Δ. 25/2004, συνυποβάλλοντας τυχόν πρόσθετα αποδεικτικά έγγραφα. Επίσης δηλώνει εάν κατείχε διαβατήριο, που εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3103/2003, το οποίο απωλέσθη, εκλάπη ή ζητά την αντικατάστασή του.


    Στην αλλοδαπή οι έμμισθες Προξενικές Αρχές , δέχονται τα δικαιολογητικά για την έκδοση διαβατηρίων των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό, ή βρίσκονται εκεί για εργασία, σπουδές, τουρισμό ή λόγους υγείας. Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται αυτοπρόσωπα από τους ενδιαφερομένους και εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, είναι τα αυτά που κατατίθενται στο εσωτερικό της χώρας. Επίσης τηρείται η ίδια διαδικασία, με εξαίρεση την αποστολή των δικαιολογητικών στην Διεύθυνση Διαβατηρίων και την επιστροφή αυτών με τα εκδοθέντα νέα διαβατήρια, η οποία και πραγματοποιείται με διπλωματικούς σάκους, μέσω της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο μόνιμος κάτοικος εξωτερικού που αιτείται την έκδοση διαβατηρίου, εφ' όσον δεν διαθέτει ελληνικό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, φωτοαντίγραφο των δύο όψεων του οποίου υποχρεούται να καταθέσει ως δικαιολογητικό, υποβάλλει πιστοποιητικό γέννησης ή οικογενειακής κατάστασης από το δήμο ή την κοινότητα όπου είναι εγγεγραμμένος. Στο πιστοποιητικό και εφ’όσον είναι ανήλικος κάτω των 12 ετών επικολλάται φωτογραφία και γίνεται βεβαίωση ταυτοπροσωπίας, ενώ εάν είναι άνω των 12 η επικόλληση φωτογραφίας και η ταυτοπροσωπία γίνεται μόνο εφ’όσον δεν κατέχει ισχυρό ελληνικό διαβατήριο.

    Εφ' όσον πρόκειται για ανυπότακτο, μόνιμο κάτοικο εξωτερικού, στον οποίο επιτρέπεται η χορήγηση διαβατηρίου, αποκλειστικά για την εφαρμογή του άρθρου 54 του Ν. 3421/2005, θα πρέπει μεταξύ των άλλων δικαιολογητικών να κατατεθεί βεβαίωση του αρμόδιου στρατολογικού γραφείου στην Ελλάδα, η οποία και θα πιστοποιεί την ανυποταξία εξωτερικού.
     http://www.passport.gov.gr/npc-periexomeno/npc-periexomeno/odigies-ekdosis-diavatiriou.html

    Τέλη Κυκλοφορίας 2013: Τι αλλάζει, πόσο θα πληρώσουμε;


    Τέλη Κυκλοφορίας 2013: Τι αλλάζει, πόσο θα πληρώσουμε;


    Ο τρόπος καταβολής των τελών κυκλοφορίας αλλάζει ριζικά καθώς καταργείται η υποχρέωση προμήθειας του σχετικού σήματος. Τα τέλη θα εξοφλούνται όπως οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή και το μόνο αποδεικτικό της εξόφλησης θα είναι η απόδειξη πληρωμής τους στην τράπεζα, στα ΕΛΤΑ, ή στην εφορία .

    Από τις αρχές Νοεμβρίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2012 περίπου 5 εκατομμύρια κάτοχοι αυτοκινήτων και δικύκλων, θα κληθούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2013, τα οποία κυμαίνονται από 22 έως 1.320 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέχρι 31-12-2009 και από 0,90 έως 3,40 ευρώ ανά γραμμάριο εκπομπών ρύπων για όσα οχήματα κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στη χώρα από 1-1-2010 και μετά.

    Η διαδικασία για την καταβολή των τελών αλλάζει φέτος, καθώς καταργούνται τα ειδικά αυτοκόλλητα σήματα, τα οποία κατά τα προηγούμενα έτη οι ιδιοκτήτες οχημάτων όφειλαν να προμηθεύονται από τις τράπεζες, τα ΕΛΤΑ ή τις εφορίες και να επικολλούν στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων ή σε ευδιάκριτο σημείο πάνω στα δίκυκλά τους.



    Ειδικότερα με βάση το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, που θα τεθεί σε εφαρμογή τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου:

    • Για όσους κατόχους οχημάτων είναι πιστοποιημένοι στις διαδικτυακές υπηρεσίες του ΤΑΧΙSNET, που βρίσκονται στις ιστοσελίδες της ΓΓΠΣ, τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας θα «φορτωθούν» στην ηλεκτρονική υπηρεσία ειδοποίησης πληρωμών. Οι υπόχρεοι θα πρέπει να τα «κατεβάσουν» και να τα εκτυπώσουν.

    • Για όσους δεν έχουν πιστοποιηθεί στο TAXISNET τα ειδοποιητήρια θα εκτυπωθούν από τη ΓΓΠΣ και θα τους αποσταλούν ταχυδρομικά.

    • Και οι δύο παραπάνω κατηγορίες ιδιοκτητών οχημάτων θα πρέπει να προσέλθουν σε κάποιο τραπεζικό κατάστημα για την εξόφληση των τελών. Η εξόφληση θα είναι εφικτή και μέσω διαδικτύου για όσους έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες διαδικτυακής τραπεζικής εξυπηρέτησης.

    • Τα τέλη θα βεβαιώνονται στο όνομα κάθε ιδιοκτήτη οχήματος όπως αυτό εμφανίζεται στο αρχείο οχημάτων του TAXISNET. Εφόσον δεν εξοφληθούν έως τις 31-12-2012 θα βεβαιώνονται στο διπλάσιο. Το συνολικό ποσό των τελών κυκλοφορίας που προσδοκά να εισπράξει φέτος το δημόσιο φθάνει το 1 δισ. ευρώ.


    Να σημειωθεί ότι τα τέλη κυκλοφορίας 2013 έχουν ως εξής:

    από 51 κ.ε. μέχρι 300 κ.ε. 22 €
    από 301 κ.ε. μέχρι 785 κ.ε. 55 €
    από 786 κ.ε. μέχρι 1071 κ.ε. 120 €
    από 1071 κ.ε. μέχρι 1357 κ.ε 135 €
    από 1358 κ.ε. μέχρι 1548 κ.ε 240 €
    από 1549 κ.ε. μέχρι 1738 κ.ε. 265 €



    από 1739 κ.ε. μέχρι 1928 κ.ε. 300 €
    από 1929 κ.ε. μέχρι 2357 κ.ε. 660


    από 2358 κ.ε. μέχρι 3000 κ.ε. 880 €
    από 3001 κ.ε. μέχρι 4000 κ.ε. 1100 €
    από 4001 κ.ε. και άνω 1320 €

    Επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1/11/2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα: 

    Κλιμάκιο εκπομπών CO2 (γρ./χλμ.)

    Ετήσια τέλη κυκλοφορίας ανά γραμ. εκπομπών σε €
    0 - 100 (γρ./χλμ. 0 €
    101 - 120 (γρ./χλμ.) 0,90 €
    121 - 140 (γρ./χλμ.) 1,10 €
    141 - 160 (γρ./χλμ.) 1,70 €
    161 - 180 (γρ./χλμ.) 2,25 €
    181 - 200 (γρ./χλμ.) 2,55 €
    201 - 250 (γρ./χλμ. 2,80 €
    Άνω των 251 (γρ./χλμ.) 3,40 €

    Zougla.gr   

    ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΔΗΜΟΤΕΥΣΗ


    Τι χρειάζεται για να κάνετε μεταδημότευση


    Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που χρειάζεται να κατατεθούν για να κάνετε μεταδημότευση     είναι τα παρακάτω:


    Για έγγαμους:

    • Αιτήσεις και των δύο ενδιαφερόμενων (σχετικό έντυπο υπάρχει στους δήμους) ή αν υπάρχουν και ενήλικα παιδιά, αιτήσεις και αυτών μαζί με σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις άρθρου 8, Ν. 1599/1986 περί αγαμίας τους
    • Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης από το Δήμο ή την Κοινότητα που μεταδημοτεύουν
    • Αποδεικτικά στοιχεία για την τουλάχιστον διετή μόνιμη κατοικία στο Δήμο. που πρόκειται να μεταδημοτεύσουν. Η απόδειξη της διετούς κατοικίας γίνεται με την προσκόμιση κάθε πρόσφορου μέσου (λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΚ, εκκαθαριστικά εφορίας κλπ) που χρονολογείται τουλάχιστον από διετίας, καθώς και ενός προσφάτου. Τα αποδεικτικά στοιχεία συνοδεύονται και από υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου για τη συνεχή από διετίας κατοικία του στο δήμο μεταδημότευσης
    • Ορισμένοι δήμοι ζητούν και βεβαίωση περί τουλάχιστον διετούς μόνιμης κατοικίας από το αρμόδιο Τμήμα της Δημοτικής Αστυνομίας περιοχής όπου οι ενδιαφερόμενοι κατοικούν.
    Για άγαμους:

    • Αίτηση του ενδιαφερόμενου (σχετικό έντυπο υπάρχει στη Διεύθυνση Δημοτικής Κατάστασης)
    • Ατομικό Πιστοποιητικό Γεννήσεως του ενδιαφερόμενου - με πλήρη στοιχεία - από το Δήμο ή την Κοινότητα που αυτός ανήκει (Μητρώο Αρρένων, ακριβή ημερομηνία γέννησης, θρήσκευμα, χρόνος και τρόπος κτήσεως Ελληνικής Ιθαγένειας)
    • Αποδεικτικά στοιχεία για την τουλάχιστον διετή μόνιμη κατοικία στο Δήμο που πρόκειται να μεταδημοτεύσουν.

    Για διαζευγμένους:

    • Αίτηση του ενδιαφερόμενου (σχετικό έντυπο υπάρχει στη Διεύθυνση Δημοτικής Κατάστασης)
    • Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης από το Δήμο ή την Κοινότητα που αυτός μεταδημοτεύει
    • Εφόσον ο ένας εκ των δύο συζύγων είναι δημότης του Δήμου που γίνεται η μεταδημότευση και δεν υπάρχουν παιδιά, κατατίθενται αυτά τα δικαιολογητικά μόνον και μεταφέρεται ο/η σύζυγος σε νέα Ονομαστική Μερίδα, λόγω διαζυγίου. Εάν υπάρχουν παιδιά, ελέγχεται και το θέμα της γονικής μέριμνας και επιμέλειας των παιδιών, για να γραφούν αυτά ανάλογα στην ονομαστική μερίδα της/του συζύγου. Στην προκειμένη περίπτωση απαιτείται και η κατάθεση του ιδιωτικού συμφωνητικού των δύο γονέων, καθώς και της δικαστικής απόφασης λύσεως του γάμου που επικυρώνει το ιδιωτικό συμφωνητικό (εφόσον το διαζύγιο είναι συνεναιτικό) ή μόνον η δικαστική απόφαση επιμέλειας, εφόσον το διαζύγιο εκδίδεται κατ΄αντιδικία.
    Αποδεικτικά στοιχεία για την τουλάχιστον διετή μόνιμη κατοικία αυτών, στο Δήμο που πρόκειται να μεταδημοτεύσουν

    http://www.eklogika.gr

    Αρχισε η διανομή πετρελαίου θέρμανσης


    ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ

    Αρχισε η διανομή πετρελαίου θέρμανσης

    Αρχισε η διανομή πετρελαίου θέρμανσης
    Την έναρξη της διανομής πετρελαίου θέρμανσης από σήμερα αποφάσισαν οι ομοσπονδίες Βενζινοπωλών, Πρατηριούχων και μεταπωλητών πετρελαίου θέρμανσης.
    Οι επαγγελματίες είχαν αποφασίσει να μη διανέμουν πετρέλαιο από την περασμένη Δευτέρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση του φόρου λόγω της εξίσωσης με το πετρέλαιο κίνησης.

    Η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης παραμένει πάντως υποτονική λόγω κρίσης αλλά και υψηλών σχετικά θερμοκρασιών σε μεγάλο μέρος της χώρας. Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είχε διαμορφωθεί την Πέμπτη σε 1,37 ευρώ το λίτρο. Οι τιμές ξεκινούν από 1,31 ευρώ και κλιμακώνονται μέχρι 1,5 ευρώ το λίτρο.


    Οι οργανώσεις της λιανικής αγοράς καυσίμων επισημαίνουν ακόμη ότι η «η εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και τα κριτήρια επιδότησης δεν έχουν καμία σχέση με το λαθρεμπόριο καυσίμων παρά μόνο για την υλοποίηση των απαιτήσεων του μνημονίου» και ότι το λαθρεμπόριο καυσίμων πατάσσεται μόνο με την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων.

    Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

    Στην κατάργηση από το 2013 όλων των οικογενειακών επιδομάτων



     
    Στην κατάργηση από το 2013 όλων των οικογενειακών επιδομάτων, καθώς και του πρόσθετου αφορολόγητου που χορηγείται για κάθε τέκνο, έχει αποφασίσει να προχωρήσει η κυβέρνηση.

    Αντ΄ αυτών θα χορηγείται ένα επίδομα για κάθε οικογένεια με παιδιά, με βάση τόσο περιουσιακά όσο και εισοδηματικά κριτήρια.
    Τις πληροφορίες αυτές διέρρευσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, χαρακτηρίζοντας «περισσότερο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό» το νέο σύστημα, διότι θα εφαρμόζεται στοχευμένα, με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
    Το νέο επίδομα θα χορηγείται στους δικαιούχους μέσω των εφοριών και όχι μέσω του ΟΓΑ ή των νομαρχιών, όπως συμβαίνει έως σήμερα.

    Το νέο επίδομα
    Σύμφωνα με τις πρώτες σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών, το νέο επίδομα θα λαμβάνεται από:
    • Οικογένειες με 1 παιδί και εισόδημα έως 10.000 ευρώ
    • Οικογένειες με 2 παιδιά και εισόδημα έως 20.000 ευρώ
    • Οικογένειες με 3 παιδιά και εισόημα έως 30.000 ευρώ
    Για περισσότερα παιδιά το όριο θα αυξάνεται περισσότερο. Εξάλλου, θα προβλέπεται η μερική πληρωμή του επιδόματος για οικογένειες, τα εισοδήματα των οποίων ξεπερνούν τις παραπάνω κλίμακες.
     http://www.moneyonline.gr

    Διαδικασία Μυστηρίου Βάπτισης

    Διαδικασία Μυστηρίου Βάπτισης

     


    Γενικά
    Έλληνες Ορθόδοξοι γονείς, προκειμένου να βαπτίσουν το παιδί τους, πρέπει να ενεργήσουν ως εξής:
    • Σε όποιον Ναό και αν τελεστεί το Μυστήριο, πρέπει οπωσδήποτε να προκαθορίσουν εγκαίρως, την ημέρα και ώρα τέλεσής του με τον εφημέριο.
    • Πριν την ώρα της βάπτισης ή νωρίτερα να προσκομίσουν στον εφημέριο, τη Ληξιαρχική Πράξη γέννησης του παιδιού, η οποία έχει εκδοθεί από το Δήμο, στον οποίο έχει δηλωθεί η γέννησή του. 
      Σημείωση: Η γέννηση ενός παιδιού δηλώνεται στο Ληξιαρχείο το οποίο είναι αρμόδιο για την έκδοση Πιστοποιητικών Γέννησης, ένα εκ των οποίων αναγράφει «Δια την βάπτιση».
    • Εάν επιθυμούν να τελέσουν το Μυστήριο όχι στο Ναό της Ενορίας τους, (πράγμα το οποίο ποιμαντικώς δεν ενδείκνυται), αλλά σε άλλη Ενορία, τότε πρέπει να ζητήσουν από τον εφημέριο της Ενορίας τους να μεταβιβάσει τη Ληξιαρχική Πράξη γέννησης του παιδιού, στο Ναό όπου θα τελεσθεί το Μυστήριο. Συνιστάται να τελείται το Μυστήριο στο Ναό της Ενορίας κατοικίας του νηπίου, αφού εκεί θα συνεχίσει να έχει την Εκκλησιαστική αναφορά και συναναστροφή του.
    • Ο Ιερέας πού τέλεσε το Μυστήριο εκδίδει Δήλωση Βαπτίσεως.
    • Η Δήλωση Βαπτίσεως κατατίθεται, εντός εξήντα ημερών στο Ληξιαρχείο του Δήμου, όπου είναι εγγεγραμμένη η γέννηση του παιδιού.
    • Ανάδοχος του παιδιού δεν μπορεί να γίνει αλλόδοξος ή αλλόθρησκος, αλλά και Ορθόδοξος, ο οποίος έχει τελέσει μόνο πολιτικό Γάμο.
    • Τέκνα προερχόμενα από γονείς πού έχουν τελέσει μόνο πολιτικό γάμο, βαπτίζονται εφόσον ο Ανάδοχος εγγυάται την κατήχηση του νεοφωτίστου.

    Ειδικές περιπτώσεις
    • Σε περίπτωση πού με δικαστική Απόφαση, την επιμέλεια του παιδιού έχει ο ένας γονιός ή κηδεμόνας για την τέλεση του Μυστηρίου και την Ονοματοδοσία απαιτείται Υπεύθυνη Δήλωση του ετέρου γονέα ότι συμφωνεί ή σε κατάσταση Κηδεμονίας, αμφοτέρων των γονέων, ότι συμφωνούν.
    • Σε περίπτωση διαφωνίας των γονέων, για το Βάπτισμα ή την Ονοματοδοσία μπορεί αυτά να γίνουν κατόπιν Δικαστικής Αποφάσεως.
      Προσοχή! Δικαστική απόφαση, η οποία αναθέτει μόνο την επιμέλεια του τέκνου, προσωρινή ή μη, στον ένα εκ των δύο γονέων, δεν καλύπτει τον Εφημέριο για την τέλεση Βαπτίσεως.
    • Για κάθε περίπτωση, πριν το βάπτισμα ανηλίκου, οι γονείς, με επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητός τους, για την συμφωνία των στοιχείων τους με την Ληξιαρχική πράξη, υπογράφουν ενώπιον του Εφημερίου για το θρήσκευμα και το όνομα του νηπίου.
      Σε περίπτωση απουσίας ενός γονέως, ο εφημέριος μπορεί να τελέσει το Μυστήριο του Βαπτίσματος, όταν ο έτερος γονιός προσκομίσει θεωρημένο αντίγραφο είτε της ληξιαρχικής πράξεως θανάτου είτε της σχετικής δικαστικής απόφασης, βάσει των οποίων ο απουσιάζων γονιός κηρύττεται ρητώς άφαντος ή έκπτωτος από τή γονική μέριμνα.
    • Σε περίπτωση απουσίας του ενός γονέως λόγω ευλόγου κωλύμματος (ασθενείας, αποδημίας κλπ.), τότε ο Εφημέριος μπορεί να προχωρήσει στην τέλεση του Βαπτίσματος, εφ' όσον εκ μέρους του απόντος γονέως υποβληθεί είτε βεβαίωση ενώπιον συμβολαιογράφου είτε υπεύθυνη δήλωση με το γνήσιο της υπογραφής θεωρημένο, ότι συγκατατίθεται για την βάπτιση του τέκνου κατά το Ορθόδοξο δόγμα και με το συγκεκριμένο όνομα.
    • Σε περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου ή όταν ή μητέρα του ανήλικου τέκνου επικαλείται ότι πατέρας του τέκνου είναι άλλος από τον αναγραφόμενο στην Ληξιαρχική πράξη γεννήσεως, ο Εφημέριος 1) οφείλει να αναζητήσει τον πατέρα, το όνομα του οποίου αναγράφεται στην ληξιαρχική πράξη και να λάβει την συγκατάθεσή του γραπτώς 2) αν έχει προσβληθεί η πατρότητα ή έχει αναγνωρισθεί το τέκνο εκούσια, ο Εφημέριος μπορεί να δεχθεί ως πατέρα τον προσδιοριζόμενο υπό του Ληξιαρχείου, δια νεωτέρας σημειώσεως και διορθώσεως επί της ληξιαρχικής πράξης γεννήσεως.
    • Σε περίπτωση άγαμης μητέρας, επειδή αυτή ασκεί μόνη της τη γονική μέριμνα, ο Εφημέριος μπορεί να τελέσει την Βάπτιση και να δώσει όνομα, εφ' όσον η άγαμη μητέρα συμπληρώσει Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής της, στην οποία θα δηλώνει υπευθύνως ότι ασκεί αποκλειστικώς τη γονική μέριμνα επί του ανήλικου τέκνου της, ότι δεν υφίσταται δικαστική απόφαση, η οποία να απονέμει δικαίωμα ασκήσεως γονικής μέριμνας και στον πατέρα του ανήλικου τέκνου και, τέλος, ότι επιθυμεί το ανήλικο τέκνο της να βαπτισθεί κατά το Ορθόδοξο δόγμα και να λάβει συγκεκριμένο όνομα.
    • Η αναγραφή στο βιβλίο Βαπτίσεων ενός Ονόματος, η εκφώνηση όμως δύο ονομάτων, κατά την Κατήχηση και την τριπλή Κατάδυση δεν επιτρέπεται, ενέχει δε τον κίνδυνο ο Εφημέριος να διωχθεί ποινικώς.
    Κρίσιμα χρονικά διαστήματα
    • Το αργότερο 60 ημέρες μετά τη βάπτιση, πρέπει να προσκομισθεί βεβαίωση του  ιερέα ή όποιου συνέπραξε στην ιεροτελεστία του μυστηρίου της βάπτισης, στο Ληξιαρχείο ώστε να δηλωθεί η βάπτιση. Η βεβαίωση του ιερέα που τέλεσε το μυστήριο πρέπει να είναι χαρτοσημασμένη με κληρικόσημο.

      Αν η βάπτιση τελεστεί σε διαφορετικό τόπο από τον τόπο γέννησης, η δήλωση βάπτισης γίνεται στο ληξιαρχείο του τόπου βάπτισης, ο οποίος, αφού συντάξει σχετική έκθεση βάπτισης, διαβιβάζει μέσα σε διάστημα δέκα (10) ημερών αντίγραφο της έκθεσης στο ληξιαρχείο του τόπου γέννησης.
    Με βάση τη δήλωση, η βάπτιση καταχωρίζεται στο περιθώριο της ληξιαρχικής πράξης γέννησης.
     Υπόχρεοι να δηλώσουν τη βάφτιση είναι:
    • Όποιος βαφτίζεται, εφόσον έχει συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας του.
    • Ο πατέρας, η μητέρα ή όποιος έχει την επιμέλεια του παιδιού.
    • Ο ανάδοχος (νονός).
    • Οι συγγενείς εξ αίματος μέχρι τρίτου βαθμού (ο πλησιέστερος αποκλείει τον απώτερο).
    http://www.inapa.gr